Pentu-info

Yleistä

Kuvia ja kuulumisiamme löydät mm. facebookista, instasta ja youtubesta. Linkit yhteystietoja sivuilta.

Kaikki pennut luovutetaan rekisteröityinä, sirutettuna, useaan kertaan madotettuina ja eläinlääkärin tarkistamina. Pennut kasvavat perheemme keskellä tottuen kaikenlaisiin kodin ääniin ja perheen muihin koiriin. Pentuja totutetaan myös pienestä pitäen käsittelyyn joten pesut kynsienleikkaus ja trimmaaminen tulee tutuksi. Mielestäni on tärkeää, että pennut saavat oikeassa suhteessa niin lepoa kuin myös mahdollisuuden tutustua ympäristöönsä turvallisesti ja omaksua uusia positiivisia kokemuksia. Sosiaalistaminen on tärkeää, pentujen kehitystaso ja herkkyyskaudet huomioon ottaen.

Se mikä pentu menee mihinkin perheeseen, selviää usein vasta pentujen ollessa 5 - jopa 7-viikon ikäisiä. Haluan tarkkailla pentujen kehitystä mahdollisimman pitkään, jotta voin antaa juuri sen oikean pennun oikeaan kotiin. Ostajan toiveet huomioiden, yritän valita juuri sen sopivimman pennun perheelle.

Pentujen kesken ei välttämättä ole suuria luonne-eroja ja tähän onkin hyvä pyrkiäkin jalostuksessa. Silti jokainen pentu on oma persoonansa ja siksi on tärkeää miettiä mikä pentu pääty mihinkin kotiin. Vaikka tarkkailen pentujen kehitystä ja käyttäytymistä paljon ennen uuteen kotiin muuttoa, kaikkea en minäkään kasvattajana voi ennustaa. Monet luonteenpiirteet tulevat esiin vasta pennun kasvaessa ja kehittyessä pennusta nuoreksi koiraksi. Luonteen kehitys on 7-8vk ikäisellä pennulla vielä täysin kesken, eikä siitä pysty tekemään vielä tarkkaa analyysiä, millainen pennun lopullinen luonne tulee aikuisena olemaan. Esimeriksi pelot voivat tulla esille vasta myöhemmällä iällä. Pyrin toteuttamaan siis ostajan toiveet ja valitsen itse, mikä pentu menee mihinkin kotiin. Pelkän värin perusteella ei voi pentua varata, vaan painotan pennun persoonaa ja luonnetta päätöksen teossa.

Pennun muuttaessa uuteen kotiin on perheellä suuri vastuu ja velvollisuus siitä, millainen yksilö pennusta kasvaa. Kuten ihmisilläkin, myös koirilla pentuiän kokemuksilla ja ympäristöllä on suuri vaikutus siihen, millainen koira pennusta kasvaa. Perimä asettaa raamit koiran luonteelle, mutta koiran persoonan kehitykseen vaikuttaa hyvin suuresti myös kasvuympäristö ja varsinkin koiran ensimmäisen elinvuoden saamat kokemukset. Koiran käytökseen voi vaikuttaa toki suuresti myös koulutuksella, eikä senkään merkitystä koiran käytöksessä voi vähätellä. Koulutuksella ihminen muokkaa koiran käytöstä toivotunlaisekseen. Koiran uniikin persoonan huomioiminen  sosiaalistamisessa ja koulutuksessa on tärkeää ja kannattaakin löytää juuri ne omalle pennulle sopivat kasvatustavat.

Jos haluaa lisää tutkimukseen perustuvaa tietoa koiran käyttäytymisestä ja luonteesta, suosittelen kaikkia lukemaan Katriina Tiiran kirjan Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus. Myös Tuire Kaimion Koirien käyttäytyminen- kirjassa, on laaja-alaisesti perehdytty koirien käyttäytymiseen. Helena Telkänranta: Millaista on olla koira, kirja on myös hyvä kirja jokaiselle koiranomistajalle.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen) 

Yhteistyökumppani

Koska kasvattaja ei voi olla kaikkien alojen ammattilainen niin teen yhteistyötä Piia Collanin (Koirapalvelu Collan) kanssa. Koirapalvelu Collan tarjoaa monipuolisia palveluita koiraperheille. Pentuperheille on valikoimissa mm kahden tunnin luento. Luennolla käydään läpi kuinka pennusta kasvaa onnellinen ja tasapainoinen koira. Mihin asioihin kannattaa panostaa ja mitkä ovat tärkeimmät huomioitavat asiat kasvatuksessa ja kouluttamisessa. 

Pentuperheille on myös oma kurssi, joka on tarkoitettu koko perheelle, jossa ohjataan perhettä yksilöllisesti. Pentukurssi yksityisopetuksena ohjaa koko koiraperhettä ja koirakkoa tehokkaasti heti alkumetreistä oikeaan suuntaan ja kohti sujuvaa arkea. Lisäksi kurssi on oivallinen pohja myös tuleville opinnoillenne ja harrastuksille.

Pentukurssille voi ilman muuta tulla pennun kanssa kahdestaankin. Kurssi voidaan järjestää myös kotonanne. 

Koirapalvelu Collan tarjoaa myös paljon erilaisia luentoja, yksityisopetusta, kursseja, puhelinkonsultointia, koirahoitolapalveluita jne. Kannattaa tutustua tarjontaan! 

Koirapalvelu Collan Kotisivut: Kurkkaa tänne!

piia.collan@gmail.com

p. 040 769 2936

Erätie 12 a

00730 Helsinki

Löydät Piian myös Instagramista ja Facebookista!

Mitä kasvattajana tarjoan kasvatin omistajille

Mukaansa pentu saa kennelin oman pentuoppaan. Se sisältää mm. itse tekemäni trimmauskuvasarjan. Oppaassa on paljon turkinhoitoon perehdyttävää infoa. Opas sisältää myös tärkeimpiä asioita koiran hoitoon ja omistamiseen liittyen, sekä tietenkin pennun hoito-ohjeet. Osan ohjeista lähetän sähköisesti jo ennen pennun hakua, jotta niihin voi tutustua rauhassa ennen pennun saapumista. 

Mukaan liitän tarpeen mukaan myös Salme Mujusen pentuoppaan, tai Koirapalelu Collan pentukurssin. 

Vakuutan aina koko pentueen Agrian piilevien vikojen vakuutuksella. Halutessaan vakuutusedustaja laskee myös uudelle kodille vakuutustarjouksen rotukoiravakuutuksesta.

Mukaan jokainen pentu saa myös pentupaketin. Sen sisältö vaihtelee jonkin verran, mutta haluan antaa mukaan sellaisia juttuja, joista on oikeasti jotain iloa perheelle. Pentupakettien sisältöön on kuulunut mm. pentudami, naksutin, leluja, linnunsiipi (jos niitä on ollut minulla tarpeeksi säilössä), talvipennuille mantteli, Agrian pieni pentupaketti, penturuokaa... Pentupaketin pikkutavaroiden sisältö voi vaihdella.

Ostaessasi Sanwind pennun, pääset myös meidän kasvateillemme suunnattuun ryhmään facebookissa: Allway's / Sanwind kasvattien oma ryhmä. Olen iloinen kertoessani, että ryhmä on erittäin aktiivinen ja jäsenet jakavat sinne aktiivisesti sisältöä. Sitä kautta on monet päässeet pitämään helposti yhteyttä pentuesisaruksiin ja seuraamaan myös heidän kuulumisiaan helposti. Onpa palstan kautta helppo järjestää myös yhteisiä treffejä tai treenejäkin.. Ryhmä on matalan kynnyksen paikka, jonne voi jakaa kuvia, kuulumisia tai mieltä askarruttavia kysymyksiä. Ryhmässä on myös albumi erikseen, jonne olemme tehneet trimmausvideoita. Siellä on myös albumi, jossa on treenipäiväkirjan muodossa meidän treenejämme. Ryhmää päivitetään ja kehitetään koko ajan.

Ostaja saa myös kasvattajan tuen ja avun. Minulla on ystäväverkosto muiden kasvattajien ja harrastajien kesken, joilta voin tarvittaessa kysyä neuvoa, jos sitä tarvitsen. Olen kasvattieni tukena niin iloissa ja suruissakin. Pyrin myös aina neuvomaan osaavan kokkeri trimmaajan paikkakunnallasi.

Toivon, että minulle laitetaan kuulumisia, jos terveyteen tai luonteeseen tulee muutoksia, joista minun olisi hyvä tietää. Myös kaikenlaiset kuulumiset ovat aina tervetulleita, vaikkei mitään erityistä asiaa olisikaan :) 

Kasvattajana pyrin jatkuvasti kehittymään ja opiskelemaan lisää kaikkeen koiriin, jalostukseen ja kasvatukseen liittyvästä. 

Sanwind koiran omistajalta toivon 

Myyn pennut koteihin, joissa sitoudutaan käyttämään koira luustokuvissa, ensin sen ollessa 1- vuotta (lonkat, kyynäret). Nykytietämys kokkereiden terveydestä on myös osoittanut, että kokkereiden selkä olisi syytä kuvata kaksi vuotiaana (laajat selkäkuvat). 

Onnekseni, tällaisia koteja olenkin onnistunut löytämään, ja se antaa aivan todella arvokasta tietoa kasvattieni terveydestä. Kiitos! 

Jos sinun sydäntäsi lähellä eivät ole nämä tutkimukset, suosittelen etsimään toisen kasvattajan. Kasvattajia, jotka eivät pyydä mitään terveystutkimuksia kasvateiltaan, löytyy varmasti.

Osan pentueista tulen myymään etukäteen maksetun SmartDOG pentutestin kera. Ostaja näin ollen sitoutuu käyttämään koiransa pentutestissä, sen ollessa 4-7kk. Näin ollen se tulee kuulumaan kauppaan, ja ostajaa sitoutuu tähän ostaessaan pennun. 

Kaikki pentueeni ovat etukäteen tarkkaan suunniteltu ja niiden takan voi olla jopa vuosien suunnittelua ennen toteutumista. On hyvä ymmärtää, että vaikka kasvattajana olen parhaani tehnyt, aina kaikki ei onnistu täydellisesti. Joskus koira voi silti sairastua johonkin sairauteen, tai luonteessa olla parantamisen varaa, vaikka kaikki mahdollinen olisi pentueen eteen tehty. Tämä  on aina hyvä ymmärtää. 

Minulle olisi tärkeää, että koiran ostaja olisi kiinnostunut tarjoamaan koiralle mahdollisimman mielekkään ja virikkeellisen koiranelämän, jossa arkea on mietitty myös koiran näkökulmasta. Toivoisin myös, että kasvattini löytäisivät koteja, joissa innostuttaisiin rodunomaisista lajeista kuten spanieleiden taipumuskokeista. Olisi hienoa, jos kasvattejani tulevaisuudessa näkisi erilaisten harrastusten parissa. Toki se koiran tärkein tehtävä on olla rakastettu ja hyvin hoidettu perheenjäsen, eikä taipumuskokeisiin tai rodunomaisiin lajeihin osallistuminen ole kynnyskysymys :) 

Unelmakoti

- eli millaisia koteja etsin pennuilleni

Oletan, että jokainen pennusta kiinnostunut on tutustunut rotuun hyvin ennen yhteydenottoa. Cockerspanielit RY:n sivuilla on paljon infoa rodusta. Sieltä kannattaa käydä lukemassa Tietoa kokkereista- sivun lisäksi FAQ - josta löydät useimmin kysytyt kysymykset kokkereista. Laajin infopaketti on JTO, eli jalostuksen tavoiteohjelma, johon syvempää tietämystä esimerkiksi rodun terveydestä haluavat, voivat tutustua.

Toivoisin, että koira otetaan perheenjäseneksi jolloin se saa olla mahdollisimman paljon mukana perheen arjessa ja kulkea myös mukana eri paikoissa. Surullista on jos koira päätyy sohvannurkkaan, mistä se kutsutaan kerran päivässä tunnin kävelylenkille.. Kovin virikkeellistä elämää ei koira silloin valitettavasti saa. Kasvateilleni ei ole olemassa minkäänlaista harrastuspakkoa, mutta koiran kanssa on silti hyvä puuhata kaikenlaista itsensä ja koiransa iloksi. Kokkeri kuluttaa aikaansa hyvin mielellään kaikenlaisissa nenänkäyttötehtävissä. Remmilenkkien lisäksi olisi hyvä jos koira pääsee juoksemaan vapaana turvallisella alueella säännöllisesti. Yleisesti ottaen kokkerit rakastavat metsässä ulkoilua, joten olisi hyvä jos tällaista pystyisi tarjoamaan.

Hyväksi kannattaa käyttää myös paikallisten koirakerhojen tarjoama kurssitarjonta, josta löytyy monesti jotain kivaa puuhaa päiviin, jos on itse huono keksimään koiralleen tekemistä. Pääasia on, että koira saa levon vastapainoksi elämäänsä virikkeitä. Kannustan tietysti myös tavoitteellisempaan harrastamiseen koiran kanssa, mutta se ei ole mikään vaatimus. Pääasia että koira saa elää hyvän, virikkeellisen koiranelämän :)

Kokkerin kanssa voi halutessaan kokeilla monenlaisia lajeja, kuten mejä, nosework, toko, rallytoko jne. Suosittelen lämpimästi myös spanieleiden taipumuskokeita kaikille. 

Mielestäni tärkeää kokkerinpennun kasvatuksessa on myös rajojen asettaminen. Jokainen oma pentuni oppii mitä sana EI - tarkoittaa, ensimmäisten opittujen asioiden joukossa. Kokkeri osaa kyllä rueta myös pomottamaan ja tekemään mitä mieli tekee, jos sille ei aseteta mitään rajoja. Säännöt saa ja pitää olla! Maalaisjärjellä pärjää kyllä hyvin kokkerin kasvatuksessa yhteiskuntakelpoiseksi koirakansalaiseksi.

Kasvattajan toive..

Vaikka etsinnässä kasvateilleni on pääasiassa siis ihan tavallisia koteja, on minulla myös muitakin toiveita. Kasvattieni terveys on minulle tärkeä asia, joten ostajan aito halu sitoutua kasvattien terveystutkimuksiin on tärkeää. Jos ei pidä oman koiransa terveystutkimista tärkeänä, minä en ole se oikea kasvattaja sinulle. Koiran terveystutkimukset ovat tärkeää niin koiran itsensä kannalta, omistajan kannata (jotta osataan ajoissa hoitaa ja ennaltaehkäistä pahempia vaurioita, jos esim. luustossa todettaisiin jotain muutoksia), ja kaiken lisäksi koko rodun terveyden parantamisen ja ylläpitämisen kannalta. Koiran terveystutkiminen on siis win-win tilanne kaikille osapuolille. Vähimmäisvaatimuksena pidän koiran lonkkakuvausta, sen täytettyä 1-vuotta sekä laajoja selkäkuvia koiran täytettyä 2-vuotta.

Kaikki tieto kasvateistani on minulle ensiarvoisen tärkeää. Siksi virallisten terveystutkimusten lisäksi plussaa olisi, jos kasvattien omistajat olisivat kiinnostuneet esimerkiksi spanieleiden taipumuskokeista tai luonteen testaamisesta (suosittelen smart dog - testaamista). 

Innostus rodunomaiseen toimintaan kokkerin kanssa on myös tärkeä asia. Kokkeri tykkää käyttää nenäänsä ja sille onkin hyvä tarjota virikkeitä nenänkäyttö tehtävien muodossa (etsintäpelit, metsälenkit, jäljestys, jne. ). Kokkeri tykkää myös touhuta omistajansa kanssa ja jokin aktiivinen yhdessä tekeminen koiran arjessa on tärkeää. 


Turkinhoidosta

Kokkerilla on trimmattava turkki. Se tarkoittaa että koira tarvitsee säännöllistä turkinhoitoa, pidettiimpä turkki lyhyessä tai pitkässä karvassa. Siksi tämä asia pitää jokaisen pennun ostajan etukäteen rehellisesti miettiä. Onko valmis sitoutumaan koiransa turkinhoitoon koko sen elämän ajaksi? Kokkerin turkinhoito on osa koirasi terveydenhuoltoa siinä missä ruokinnasta, liikunnasta ja hampaiden hoidosta huolehtiminenkin. Jos ei halua itse yhtään opetella siistimään koiran turkkia, pitää kokkeri käyttää trimmaajalla noin 6vk-8vk välein. Tässä välissä koiran turkkia pitää yleensä silti pestä ja harjata, riippuen tietysti millaiseen malliin turkin ottaa. Yleensä turkinhoito on haastavinta pentuvilla vaiheessa sekä turkinlähdön aikaan. Turkinlähdön aikaan pesu- ja harjausväli voi olla jopa viikon välein, jottei irtoava karva kerkeä takuttaa turkkia. Tästä "pelottelutekstistä" huolimatta turkinhoito ei ole niin aikaa vievää mitä saattaa etukäteen pelätä, kun siihen tulee rutiini ja taito kehittyy. Asiaa helpottaa myös suuresti se, että turkkiin ottaa sellaisen trimmausmallin, mikä on itsellä helppo hoitaa ja ylläpitää. Itse hoidan helposti koko perheen koirien turkit muun arjen pyörityksen lomassa, enkä koe sitä kauhean työlääksi. Toki jollekin ihmiselle sopii täysin lyhyt turkkinen rotu parhaiten, jos ei halua ollenkaan kuluttaa aikaa koiran turkinhoitoon. Silloin kannattaa ottaa kokonaan toinen rotu. Turkinhoidon vaativuuteen vaikuttaa myös suuresti yksillölliset erot turkin laadussa ja määrässä. Koitan kiinnittää tähän asiaan huomiota jalostuksessa parhaani mukaan. 

Tutustuthan: Tassutaikurin blogiin (siellä mm. Cockerspanielin turkinhoito)

Suosittelen tutustumaan Mercurites OY;n ilmaiseen webinaariin kokkerin turkinhoidosta. Saatavilla myös maksullisia kursseja (pesu ja kuivaus sekä trimmaus).

Terveystutkimukset

- Sinäkin voit vaikuttaa rodun tulevaisuuteen!

Kasvattajana teen parhaani kasvattaakseni mahdollisimman terveitä rotukoiria. Mutta kasvattajat eivät yksin pysty parantamaan tai ylläpitämään rodun terveyttä. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitaan tietoa! Tietoa siis rodun todellisesta terveystilanteesta. Siksi on tärkeää, että kaikista terveyteen liittyvistä seikoista ilmoitetaan heti kasvattajalle, oli se mitä tahansa (esimerkiksi. allergiat, tulehdukset, ilmenneet sairaudet, elinikä jne. jne.). Cockerspanielit RY:n sivuilla on myös erilaisia lomakkeita, millä kerätään tietoa mm. rodun terveydestä ja luonteesta. Tämän lisäksi tarvitaan virallista tietoa koiran terveydestä, ja ne tekee eläinlääkäri. Tulokset niistä tulevat julkisesti näkyville koiranettiin. Näitä tutkimuksia ovat siis mm. luuston tutkimukset (lonkat, selkä, kyynäret), polvitutkimus, silmätarkistus.

On myös hyvä ymmärtää, että kaikki pentueet on tarkkaan mietitty ja suunniteltu, jopa vuosia etukäteen. Kasvattajana olen tehnyt parhaani, että tulevat pennut olisivat mahdollisimman terveitä. Siltikään kukaan ei voi luvata, etteikö pentu koskaan tulevaisuudessa sairastuisi mihinkään sairauteen. Se ei tarkoita, etteikö pentueen eteen olisi tehty kaikki voitava. Terveet vanhemmat eivät takaa tervettä pentua. Muutenhan maailmassa ei sairaita koiria olisikaan, sillä eihän kukaan tahdo tieten tahtoen kasvattaa sairaita koiria. Terveys, kuten koiran luonnekin, on minulle sydämen asia.

Kirjallisuutta

Tässä on muutama lukuvinkki:

Katriina Tiira, Koirien persoonallisuus ja käyttäytyminen

Helena Telkänranta; millaista on olla koira

Ulla Ruistola, Noutoja #ilonkautta

Ulla Ruistola, Metsästyskoirana cockerspanieli

Salme Mujunen, pentuaapinen 

Tassutaikuri, cockerspanielin turkinhoito

Katso myös:

Koirapalvelu Collan

Koiraharrastaja.fi sivulta webinaareja (pentukoirille, teinikoirille, noutokursseja jne.)

Oulun seutu! Koirapalvelu Kannattava (kursseja lintukoirille)